Case

Avancerade system ger full kontroll

Vid Stora Ensos pappersbruk i Kvarnsveden i Borlänge, tillverkas tidnings- och magasinspapper. Närmare bestämt 2 000 ton varje dygn, fördelat på ungefär lika många rullar.

– För att hålla koll på rullarna är vi beroende av driftsäkra system, säger Sören Lövgren, IT-ansvarig vid Stora Enso Kvarnsveden.

I fabriken har alla pappersrullar en egen identitet i form av en streckkod. När rullen anländer till magasinet sker en automatisk inplanering i lagret av systemet och när rullen sedan lastas ut för att skickas till kund läses streckkoden med en kamera.

– Det här registreras i vårt magasinssystem som sedan lämnar information till omgivande system, till exempel order, fakturering och produktion, säger Sören.
Mats Jannes finns i Falun vid Triona . Han har lång erfarenhet av magasinssystemet som han arbetat med ända sedan lanseringen 1990.

– Det här är helt skräddarsytt för Stora Enso Kvarnsveden. Man kan säga att det bytt skepnad under årens lopp, men grunden är fortfarande densamma. Mats arbetar med ytterligare ett projekt för pappersbruket – ett nyutvecklat mailboxsystem. Också det unikt för kunden.

– Olika system skickar meddelande mellan varandra och mailboxsystemet tar hand om informationen och packar upp den, berättar Mats.