Case

Nytt verktyg underlättar arbetet med naturvärdes-bedömningar

Ett nytt fältverktyg hos Sveaskog har starkt bidragit till den positiva förbättringen i arbetet med i naturvärdesbedömningar.

Naturvärdesbedömningar genomförs för att identifiera områdens förutsättningar för biologisk mångfald och för att skapa underlag för planering av åtgärder eller avsättningar. För att minimera risken för att värdefulla skogsbiotoper avverkas eller skadas av misstag är det viktigt att göra en naturvärdesbedömning före åtgärd.

Datainsamling för genomförs i hela landet ute i fält och det krävs spårbarhet i underlaget för varje bedömning. Arbetsmetodiken för naturvärdesbedömningar behövde vidareutvecklas och med det önskade verksamheten ett digitalt verktyg som underlättade arbetsprocessen och kvalitetssäkrade insamlat data och bearbetning.

nvb-faltklient-new.png

Resultatet: ett uppskattat fältverktyg som används av verksamheten i fält över hela landet. Det underlättar insamling av nödvändiga data och säkerställer att resultatet sparas för framtida spårbarhet av varje enskild bedömning. Eftersom klienten kan användas i online/offline läge med olika mobilenheter effektiviseras datainsamlingen ute i skogen.

”Fältverktyget har fungerat högt över förväntan! Det märks att alla i projektet vill få ut en bra produkt som är användarvänlig för oss som ska jobba med det i vår dagliga verksamhet. Verktyget och datainsamlingen har stort sett fungerat bra från första dagen, i den första avdelningen där jag testade det” Linda Rosén, skoglig planerare i Götaland.

Triona stod för projektledning, kravsamordning, testledning och systemutveckling i projektet, med spetskompetens inom GIS. En projektgrupp med deltagare från Sveaskog och Triona arbetade med att ta fram fältklientslösningen i samarbete med förändringen i arbetsmetodiken. Lanseringen blev en tvåstegsraket med gott mottagande i verksamheten.  

”När vi i maj 2022 lanserade en stor förändring i vår metodik för naturvärdesbedömning blev det absoluta fokuset på själva metodiken. Det digitala stödet, som då togs fram under rekordtid, accepterades trots att det inte var färdigt fullt ut. Vid lanseringen av det nya IT-verktyget i april 2023 var det precis tvärtom; en liten uppdatering i metodiken men ett stort fokus på den otroligt positiva förbättringen som det nya digitala fältstödet innebar” Peter Bergman, Naturvårdschef på Sveaskog

Sveaskog_Logo.svg.png

Kund: Sveaskog

Bransch: Skogsindustri

Problemställning: Det fanns ett behov av större förändring i arbetsprocessen och önskemål om förbättrat digitalt stöd för att skapa naturvärdesbedömningar ute i fält.

Lösning: Ett användarfokuserat fältverktyg för datainsamling och spårbarhet för naturvärdesbedömningar.

Nyckelord: #Skogsindustri #Naturvård #Samarbete #Digitalisering #fältklient #GIS