Nyhetsarkiv

Kartan i applikation Skyddad Skog uppdaterad

25 september 2024

På uppdrag av Skogsindustrierna har Triona genomfört den årliga återkommande uppdateringen av Karta över frivilligt avsatt och skyddad skog.  

Kartan visar frivilliga avsättningar för flera av de stora skogsägarna i Sverige. Den visar även de formella skyddsformer som staten ansvarar för. Kartan är interaktiv och kan filtreras utifrån flera olika parametrar såsom organisation och skyddsform.  

Kartan tas fram i samarbete med flera av de större skogsägarna i Sverige:  

  • Holmen Skog 
  • SCA Skog 
  • Sveaskog 
  • Bergvik Skog Öst 
  • Kopparfors Skogar  
  • Svenska kyrkan 
  • Statens Fastighetsverk

Vilken skog som är skyddad och även markägareförhållandena förändras, och därför behöver kartan uppdateras regelbundet. Triona tar kontakt med skogsägarna som får skicka in sitt senaste kartdata. Data sammanställs och hanteras av våra GIS-experter i FME (Feature Manipulation Engine), ett verktyg som hjälper till att sammanställa och bearbeta stora mängder data på ett resurseffektivt sätt, innan det publiceras på Skogsindustriernas hemsida.

En viktig dialog förs mellan Trionas GIS-experter och skogsägarna över definitioner av olika skydd, liksom hur de presenteras och benämns, för att säkerställa att kartan blir så rättvisande som möjligt.

skyddadskog.png

Kartan visar den frivilligt avsatta och skyddade skogsarealen med en mörkgrön färg.

Vill man titta närmare på kartan och dess funktioner hittar man den på Skogsindustriernas hemsida här.   

Att kunna kombinera vårt stora intresse för skog med vårt kunnande inom GIS är extra roligt för oss på Triona, eftersom både skog och GIS är viktiga och prioriterade områden för oss. Läs gärna mer om hur vi arbetar tillsammans med skogsindustrin.

Vi ser fram emot nästa uppdatering av Skyddad Skog och fortsatta intressanta diskussioner med Skogsindustrierna och skogsägarna! 

Läs mer