Nyhetsarkiv

Triona levererar styrsystem till Svingen kontrollstation

2 november 2020

Triona har tillsammans med Euroskilt utvecklat en smart kontrollstation i Svingen som nu har levererats till Statens vegvesen. En kontrollstation används för kontroll av fordon avseende både trafiksäkerhet och förhållanden som påverkar konkurrenssituationen i transportbranschen. Exempel är körning med övervikt, överträdelse av kör- / vilovillkor eller körning med utrustning som inte är i korrekt tekniskt skick.

Kontrollstationen i Svingen kan konfigureras för att möta olika behov när det gäller antal skyltar och typer av skyltar. Kontrollstationen är modulbaserad och kan enkelt utökas till mer avancerade styrsituationer med sensorer, skyltigenkänning (ANPR) och integrationer med andra system för t.ex hämtning av fordonsdata från fordonsregister.

image6hdz.png

Figur 1: Svingen kontrollstation

Svingen kontrollstation är den andra stationen med en smart kontrollstation i Norge som levererad är av Euroskilt / Triona. I Svingen har 9 skyltar levererats som varnar för kontroller och sänker hastigheten i kontrollområdet. Kontrollområdet har två ingångar och kan ha två olika kontroller som körs samtidigt. Det är till exempel möjligt att ha en stor bilkontroll med buss och lastbil i en riktning och alla övriga fordon i en annan.

En pekskärm är installerad i kontrollrummet, där du kan starta och stoppa de olika kontrollerna. Från kontrollrummet ser du hela kontrollområdet på en karta med alla tillgängliga skyltar. När en kontroll i en riktning startar kommer skärmen att visa skyltbilden på de olika skyltarna. På det här sättet kan du enkelt se vilken riktning du har börjat och om det skulle vara fel på skyltarna.

Euroskilt / Triona har också levererat en smart kontrollstation till Åsane i Bergen. Detta kontrollområde har automatisk kontroll genom användning av skyltigenkänning (ANPR) och en koppling till det norska fordonsregistret där man hämtar fordonsdata.