Nyhetsarkiv

Omakala – appen för fritidsfiskare

29 augusti 2022

Med start under våren 2021 har Triona utvecklat en mobil applikation för fritidsfiskare åt Luke – Naturresursinstitutet i Finland. Lagom till sommarsäsongen blev Omakala tillgänglig för alla fritidsfiskare både i Appstore och Google Play!

Omakala är gratis att använda för alla fritidsfiskare i Finland. Information om fångster, exempelvis fiskart, storlek, vikt och plats lagras i en fiskedagbok. Fiskare använder Omakala för att planera kommande fisketurer, spåra pågående turer och registrera fångster och annan information i fiskedagboken. Forskare och myndigheter använder aggregerad och anonymiserad fångstinformation i arbetet med att säkra ett långsiktigt fiskebestånd i Finland.

Omakala har väckt stort intresse och har redan installerats av tusentals fritidsfiskare. Omakala vidareutvecklas kontinuerligt och återkopplingen från användarna har stor inverkan på kommande funktionalitet i applikationen.

Moderna agila utvecklingsmetoder används i utveckling av Omakala. Apparna för iOS och Android är utvecklade i React Native och inkluderar kartfunktionalitet implementerad med OpenLayers. Molntjänsterna på serversidan är utvecklade på Microsoft Azure. Det finns även ett webbaserat användargränssnitt för att kunna blicka tillbaka på tidigare fisketurer, exempelvis vid datorn. Mobilapparna är det naturliga valet när man är ute och fiskar. De fungerar även när mobiltäckning saknas, vilket möjliggör användning i hela landet, inklusive skärgårdslandet.

“Omakala är den första native-appen som Luke utvecklat och publicerat. Det har varit en lärorik resa och vi är mycket glada över att ha gjort resan tillsammans, hand i hand med Triona. Teamet har huvudsakligen arbetat digitalt, men har likväl blivit sammansvetsat och Triona har förstått vår målsättning med Omakala väldigt väl. Vi ser fram mot nästa fas i utvecklingen!” -  Topi Hanhela, VP, digitalisering, Luke