Nyhetsarkiv

Triona möjliggör helautomatiserade livesändningar

22 november 2019

Triona har sedan länge medverkat som utvecklings- och driftpartner till LiveArena Broadcast AB avseende dess Microsoft Azure-baserade mjukvaruplattform. Under våren har såväl Norska som Svenska ishockeyförbunden tecknat avtal med Live Arena och deras partner SH Television AB om att möjliggöra helautomatiserade livesändningar av ishockey baserat på LiveArenas koncept ”Broadcast Arena”, en teknik som bygger på AI. För att möjliggöra detta medverkar Triona även till finansieringen av införandet av konceptet i 30 ishallar i Norge.

Den nya tekniken innebär att ingen person behöver vara involverad i produktionen. Produktioner medför vidare att all ungdoms- och juniorhockey från aktuella arenor kommer att kunna sändas och dokumenteras med målsättningen att:

  • Öka engagemanget bland aktiva och anhöriga
  • Öka intresset för sporten generellt och därmed generera fler utövare
  • Öka spelarsäkerheten
  • Skapa nya möjligheter för utbildning och analys

"Det är verkligen skoj att nu kunna erbjuda hockey på alla nivåer från u14 och uppåt. Det är ett viktigt steg i att utveckla ishockeyn och för att öka intresset för ishockey än mer i Norge. Med hjälp av den nya AI-baserade tekniken kommer vi alltså kunna öka servicen och tillgängligheten med mindre arbetsinsats från ideella krafter, ett steg i rätt riktning som verkligen ligger rätt i tiden. Det är också bra ur säkerhetshänseende att alla matcher finns dokumenterade", säger Kristoffer Holm på Norges ishockeyförbund.

Från Trionas sida ser vi extra positivt på att bidra till att detta även leder till en mer jämställd hockeyvärld där inte bara elithockey för herrar får sändningstid. Genom tjänsterna kommer dam- och herrishockey också på andra nivåer än elitnivå ges möjlighet att sändas live. Att vi sedan hanterar den bakomliggande Azure baserade mjukvaruplattformen, som i och med detta får än större tryck på sig, gör att vi fortsatt utvecklar vår kompetens inom Azure och media. Vi ser även flera nya intressanta möjligheter där bland annat AI kan nyttjas för bildanalys inom logistik- och infrastrukturrelaterade verksamheter.