Nyhetsarkiv

Sandåsa Timber igång med Timber by Pinja

19 augusti 2024

Sandåsa Timber med tre anläggningar i Sörmland är nu igång och kör affärssystemet Timber by Pinja som levererats av Triona på sina två sågverk i Åker och Forssjö.

Nyligen gick Sandåsa i drift med affärssystemet Timber by Pinja på sina två sågverk i Åker och Forssjö. Timber by Pinja ersätter därmed Winsaw som Sandåsa haft tidigare. En integration har även gjorts så att Timber by Pinja utbyter paketdata med SiPal. 

Hela sågverksamheten har nu stöd av ett nytt kraftfullt affärssystem – Timber by Pinja. Som första steg har tidigare affärssystem ersatts. Nu används Timber by Pinja för försäljning, order, lager och fakturering samt stöder pakethanteringen genom hela processen.  Sågverken går i nästa steg vidare med att ta modulen för produktionsplanering i bruk samt inkludera kontroll över råvaruflödena i systemet. Med det får man en spårbarhet från råvara till färdig slutprodukt. Från start finns även fullt stöd i systemet för certifieringarna PEFC och FSC. 

Nästa steg i införandet blir att träförädlingen i Sandåsa tar Timber by Pinja i drift under hösten.  

I införandeprojektet har vi samarbetat tre parter; Sandåsa, Triona och Pinja där Triona stått för projektledning och utbildning mm och Pinja har stått för konfigurering av systemet, kundanpassningar och integrationer mm. Införandet har fungerat väldigt bra och förtroendefullt med regelbundna avstämningar i både projektgrupp och styrgrupp.  

”Vi valde Triona för att vi såg att Triona tillsammans med Pinja är den aktör som skulle kunna genomföra vår vision av vad ett affärssystem för oss skall innehålla och användas till. Vårt krav har varit ett system som är anpassat för framtiden tillsammans med en modern struktur och organisation, vi ser det även mycket viktigt att kunna skapa bra förutsättningar i den digitaliseringsprocess som nu sker tillsammans med bygghandel och byggindustrin. Jag är glad att konstatera att Triona och Pinja så här långt har motsvarat våra högt ställda förväntningar och vi ser fram emot den fortsatta resan tillsammans”, säger Anders Gyllengahm, VD för Sandåsa Timber. 

Timber by Pinja ger stöd för välgrundade affärsbeslut i alla processteg genom att aktuell status tillsammans med historiska utfall alltid finns sammanställt och uppdaterat i systemet.  

Utvecklingen av systemet har skett och sker i nära samarbete med våra kunder för att anpassa och stödja nya behov som uppkommer.  

Timber by Pinja utvecklas av det finska bolaget Pinja, som Triona inledde ett samarbete med 2017. Timber by Pinja används idag av ett 80-tal sågverk och andra träindustrier i Sverige, Finland och Baltikum. Triona erbjuder den svenska träindustrin en svensk version av systemet inklusive införandestöd, support och kompletterande lösningar som t.ex. C-Load. Timber by Pinja är modulbaserat och passar både det mindre företaget och stora koncerner med flera enheter.  

Sandåsa Timber AB bestå idag av träförädlingen i Sandåsa och sågverken i Åkers Styckebruk och i Forssjö Bruk, Katrineholm. Sandåsa Timber AB är ett modernt och väletablerat familjeföretag med anor från 1920-talet. 

Läs mer